A Lupa Egyéni-, vagy Csapat rövidtávon tervezel indulni?
Akár tapasztalt terepakadályfutó vagy, akár a Fighters’ Run Lupa-tó lesz az első versenyed, fontos, hogy a téli időszak után felkészülten állj a rajtvonalhoz.

Nem elég az esemény előtti 1-2 hétben edzeni, kezdd el a felkészülést, ha eddig még nem tetted, hiszen így az élmény is maradandóbb lesz és a sérülések kockázatát is csökkented!

Milyen típusú edzést érdemes végezni, ha terepakadályfutó versenyre készülsz?
Futni mindenképpen kell, főleg, ha most kezded. A szervezetnek hozzá kell szoknia a terheléshez. Jelenlegi edzettségi szinttől és a választott távtól függően heti 2-3 alkalommal érdemes 5-10 km-t futni, amiből legalább egy alkalom terepfutás legyen. Az emelkedőket is szokni kell, ezért ha csak városban van lehetőséged futni, keress olyan helyet, ahol lépcső, vagy hídfeljáró van. Ezeket a helyeket építsd bele futóedzéseidbe több alkalommal. Ha teljesen kezdő vagy, Fighters’ Run Közösség Facebook csoportunkban futótársakat is kereshetsz!

A futás önmagában nem elég…
A terepakadályfutáshoz a futás önmagában nem elég, hiszen a verseny során a teljes test nagy terhelésnek van kitéve. A felsőtest izmainak éppúgy szüksége van edzésre az akadályok teljesítéséhez, mint a lábaknak. Ha van a közeledben olyan terem, ahol kötélmászást, függeszkedést tudsz gyakorolni, érdemes becsatlakozni edzésekre, de a kinti kondiparkok is megfelelnek a célra. Alapvetően a fogóerődet kell erősítened; gyakorolj függeszkedést, húzódzkodást és általános erő-állóképesség növelő gyakorlatként a fekvőtámaszok, kitörések is jól jönnek. A büntetőkörről se feledkezz meg, a farkasjárás nem pihenés – nem jársz jól, ha büntetőznöd kell, hiszen ez a gyakorlat önmagában megmozgatja és erősen igénybe veszi a teljes testet. Mindenképpen gyakorold a farkasjárást, 100 méter az ajánlott táv.

Csinálj hibrid edzést!
Mivel a terepakadályfutó versenyek úgynevezett intervall (váltakozó intenzitású) terhelést adnak, érdemes heti 1x hibrid edzést végezni. Egyik futóedzésedet végezd erősítő jellegű gyakorlatokkal mixelve, pl. 500 méterenként végezz fekvőtámaszt, kitöréseket, farkasjárást, húzódzkodj egy fán. Amennyiben rendelkezel súlyzóval, vagy el tudsz készíteni magadnak egy 15-20 kg-os homokzsákot, érdemes ezt is beépíteni az edzésekbe. 10 perc futás, 5 perc cipelés 3 körben.

A kitartó edzésmunkát meg fogod magadnak köszönni a célban!

TOVÁBBI RÉSZLETEK ÉS NEVEZÉS
👉 Egyéni verseny rövidtáv: https://bit.ly/frlupa-egyeni
👉 Csapatverseny rövidtáv: https://bit.ly/frlupa-csapat
👉 Nevezési felületünk: https://ultrabalaton.hu/nevezes/

Jó felkészülést kívánunk! Találkozunk a Lupán! 🙂

Menü